Lägger upp inlägget med recept på äpplekaka som jag först publicerade i september 2011. Gjorde en variant på denna idag med grannens äpplen, där jag bytte ut mycket av nötmixen mot kokos (enklare än att mixa nötter), hade lite extra salt (havssalt givetvis) och kardemumma; och även använde lite torkade pulveriserade steviablad som extra sötning i efterhand. Mycket gott, men receptet nedan fungerar utmärkt. Här är orginalet:
Pajsäsongen är här och visst kan det fresta med smulpaj, men mjöl och socker är bland det sämsta man kan stoppa i munnen. Även om äpplen innehåller lite väl mycket fruktsocker för att få passa i en strikt lågkolhydratkost, så går det faktiskt att göra en lite hälsosammare version på äppelkaka. Vill man, kan man ju byta ut äpplena mot bär (hallon och blåbär t.ex.) så blir det ännu nyttigare.
Det här är en enkel version som blir lite som smulpaj. Vill man ha mer åt “vanlig” paj hållet kan man blanda pajdegen med äggulor
Ingredienser:
3 dl blandade nötter och frön (t.ex. mandel och sesamfrön)
ca 1,5 msk honung
125 g smör
Äkta vaniljpulver (obs! inte vaniljsocker, utan rent vaniljpulver som finns i välsorterade butiker)
Ev. kanel
Lite salt
2-3 äpplen
Ställ fram smöret och låt det mjukna
Skala och skiva äpplena (jag brukar dock låta skalet vara kvar, det stör mig inte och är faktiskt det nyttigaste på äpplet)
Kör nötterna i mixer
Rör samman smör, nötmix och honung
Tillsätt lite salt som smakförhöjare, samt vaniljpulver
Lägg äppleskivorna i en smord form
Strö på kanel om du önskar
Fördela degen över äpplena
Grädda i 200° i ca 20 min
Servera med vispad grädde
Tips: Använd kategorierna under rubriken Hälsotips längst ner i högra kolumnen för att sortera ut de inlägg du är intresserad av, t.ex. recept
Jeanette H-H says
Jag komponerade ihop något snarlikt också häromdagen. Jag fyllde en djup ugnsform med äppelklyftor med skalet kvar på. Strödde sen kardemumma och kanel över äpplena. Ovanpå det här satte jag en smuldeg som bestod av hälften kokosflingor och hälften mandelmjöl utblandat med smör tills det såg lagom ut. Kanske var det 100-150 gram smör. Jag valde att söta lite genom att sätta med en halv banan i smulet. Jag vet inte om det var nödvändigt, men vi råkade ha en ekologisk banan kvar och barnen tycker om smaken.
Vi åt det med vispad grädde som jag smaksatt med äkta vanliljpulver. Dessutom satte vi med en matsked hemlagad äppelmos (utan socker, bara kokta och passerade äpplen) för att lite kyla ner pajen då flera av de som åt var småbarn. Men det blev riktigt gott med moset till.
Anna Sparre @ 4health.se says
Smart med bananen! Gillar när man sötar med “riktig” mat